Blog header image
2019 | November | 09

Tájékoztatás a szempilla-hosszabbítást végző tevékenységről

Írta: Szempilla Akadémia
Kategória: Közlemények

UPDATE! 2021. szeptember 12.

2021. Az év, amikor eltörölték az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzéseket. Helyette szakmajegyzék lett, mely a szempillás képzéseket is alaposan megváltoztatta. 

Szempilla építő tevékenységet eddig kozmetikus OKJ-s bizonyítvánnyal lehetett végezni majd pár éve új szakmaként berobbant a Szépségtanácsadó OKJ, melynek elvégzését követően sminkesként vagy pillásként lehetett elhelyezkedni, vállalkozást indítani. Idén pedig ez a képzés is megszűnt.

Tavaly megjelent a szakmai jegyzékben egy új programkövetelmény sminkes és szempillaépítő néven, mely egy 800 órás képzés.

 

Vállalkozói igazolvány kiváltásával, vállalkozás indításával, engedélyekkel kapcsolatosan minden esetben csak a területileg illetékes önkormányzat vállalkozási csoportja illetve az érintett hatóságok (pl. Kamara) adhatnak bővebb felvilágosítást.

 

Amennyiben külföldön tervezel pillázni, kérjük, ellenőrizd a tervezett munkavégzés helyén érvényben lévő alkalmazott szabályokat, mivel azok eltérhetnek a hazaitól.

KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TUDJA MEGTEKITENI!

ÓRARENDÜNKET IDE KATTINTVA TUDJA MEGTEKINTENI!

 

 

UPDATE! 2020

Fontos tudni, hogy megszűnik a Szépségtanácsadó OKJ! 
Az erről szóló 229/2019. (IX. 30.) Korm. rendeletet IDE kattintva tudod megtekinteni.

 


Azok a pillások és sminkesek, akiknek még nincs sem kozmetikus sem szépségtanácsadó szakképesítése, 2021-től már csak az iskolarendszerben végezhető nappali/esti 5 év/2 év "Kozmetikus technikus" elvégzése után tudják ezen tevékenységeket jogszerűen végezni.
 

KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKAT IDE KATTINTVA TUDJA MEGTEKITENI!

ÓRARENDÜNKET IDE KATTINTVA TUDJA MEGTEKINTENI!

 

TÁJÉKOZTATÁS

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata azzal a kérdéssel fordult a Belügyminisztérium Okmányfelügyeleti Főosztályához, milyen végzettséggel végezhetők a következő tevékenységek gazdasági célból: smink, sminktetoválás, arc és testkezelések, műszempilla felhelyezése, szempillaépítés, szőrtelenítő eljárások, elektrokozmetikai készülékekkel végezhető kezelések arcon és testen: elektroporáció, mezopen, IPL ránctalanító/szőrtelenítő kezelés, HIFU, rádiófrekvencia, kavitációs zsírbontás és az összes egyéb elektrokozmetikai készülékkel végzett alakformáló kezelések? Helyesen értelmezi-e, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint, e tevékenységek KIZÁRÓLAG kozmetikus szakképesítéssel végezhetők, vagyis kozmetikus szakképesítéssel nem rendelkezők a felsorolt szolgáltatások elvégzésére nem jogosultak?

Vonatkozó jogszabályok:
– 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről,
– 150/2012 (VII.6) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről,
– 21/2010 (V.14) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről
– 14 /2013 (IV.5) NGM rendelet a szakképzési kerettantervekről,
– 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről,
– 27/2012 (VIII.27) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről,
– 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet a szakképzési kerettantervekről,
– 217/2012 (VIII.9) Korm. rendelet az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól,
– Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR-08)
– Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR’08)

A Belügyminisztérium Okmányfelügyeleti Főosztálya megerősítette a BKIK Kézműipari Tagozatának kérdéseiben felvetett szakmai jogértelmezését, azzal teljes mértékben egyetértett. Kijelenthető, hogy a Minisztérium hivatalos állásfoglalása is kötelezi a gazdasági szereplőket a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartására. Smink, sminktetoválás, arc és testkezelések, műszempilla felhelyezése, szempillaépítés, szőrtelenítő eljárások, elektrokozmetikai készülékekkel végezhető kezelések arcon és testen: elektroporáció, mezopen, IPL ránctalanító/szőrtelenítő kezelés, HIFU, rádiófrekvencia, kavitációs zsírbontás és az összes egyéb elektrokozmetikai készülékkel végzett alakformáló kezelések gazdasági célból kizárólag kozmetikus szakképesítéssel végezhetők.

A szálankénti műszempilla építést és a sminket a TEÁOR’08 (ÖTVJ tartalom) is, és a 150/2012 (VII.6) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről is szabályozza, amely a tevékenység jogszerű végzéséhez Szépségtanácsadó, (új OKJ-s szakképesítés) vagy Kozmetikus szakképesítést ír elő.

Forrás: http://bkik.hu/kamarai-tajekoztatas-a-belugyminiszterium-okmanyfelugyeleti-foosztalyanak-allasfoglalasa-alapjan-a-kozmetikus-szakemberek-vallalkozok-es-a-tanfolyamot-szervezo-cegek-szamara/

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ne maradjon le a legérdekesebb ajánlatokról! Iratkozzon fel hírlevünkre, és értesüljön első kézből aktuális információkról.